Ne, nije to pisanje noću po fasadama okupiranoga grada parole kojima se nečemu poručuje ŽIVIO, a nečemu drugome ono- drugo. Zato ako niste onaj poznato-nepoznati Banksy ne pokušavajte sami šarati …pustite nas da to učinimo umjesto vas.

DRESS CODE:maskirna jakna?Zašto ne.

Zašto gerila u marketingu? Odgovor je jednostavan. Kada ne možeš pobijediti u ratu za svoj komad tržišta (jer su oko tebe u akciji veliki igrači s vojskom pomagača, opremljeni svim mogućim marketinškim oružjima) jedino što ti preostaje je –gerila!

Mala, dobro obučena četa izluđuje protivnike svojim akcijama. Pojavljuju se niotkuda i rade-čuda! Nose po gradu veeeliku sedmicu /7/, guraju se s njom na „špici“ u subotu prije podne, pokušavaju ući s njom u tramvaj…A za sve ti treba samo veliki komad stiropora, izrezan u broj 7 i obojen u zelenu, korporativnu boju…i dva jaka studenta da je nose.

Za nas profesionalce marketinške struke, sposobne da i izvozimo gerila marketing u druge/ne nužno samo Južno Američke/ zemlje, kada vidimo ne nekom zapuštenom/napuštenom zidu svoga grada, grafitersku senzaciju, koju je mogao stvoriti samo netko tko nije-profesionalac, biva nam malo onako-teško!

Ali onda shvatimo da se moramo- maskirati! Moramo barem pokušati zaboraviti sva pravila zanata koja smo usvojili učeći i radeći u ovome poslu i pokušati opet biti onako neiskvareni, nenaučeni, neuniformirani i pokušati stvoriti u gradu nešto-neočekivano. I onda opet nestati u gomili marketing stručnjaka.

Kažu ljudi:“prečicom preče, okolo bliže“! Metode Gerila marketinga ponekad kao da slijede ovu poslovicu.

Tako da se ponekad i iskusni marketinški specijalac iznenadi kojim se je to gerila-marketinškim putevima, služe marketinški gerilci da bi došli do svog, marketinškog cilja.

Cilj je uvijek isti-treba pogoditi u središte mete, u ovom slučaju to je srce, ili u manjoj mjeri, mozak čovjeka kome se upućuje poruka.

„Prečac“ bi u ovome slučaju bio uobičajeni, direktni apel koji bi išap ustaljenim kanalima.

Onaj drugi „okolni“ put, koji vodi kroz neočekivane predjele, kroz neuobičajene postupke,vrlo je često bliži, bolje popogađa metu, koja je uvijek ista.

Svojedobno je bila na Cvjetnom trgu ogromna kocka, šarenih boja. Stajala je i stajala i nitko nije znao zašto je tu. Trebalo je zaobilaziti i obilaziti tu kocku nekoliko dana dok se jednog petka, točno u podne nije kocka otvorila i iz nje su „ispale“ sve potrebne informacije i atrakcije koje su pogodile znatiželjnike, tamo gdje se je htjelo i to kada to nisu očekivali, pa je pogodak time bio jači.