Rekli smo zbogom social-IZMU, nacional-IZMU, šovin-IZMU, izolac-IZMU…okrenuli smo se pravim stvarima: kapital-IZMU, bicikl-IZMU, human-IZMU, nud-IZMU, inernacional-IZMU, avantur-IZMU…okrenuli smo se jednom rječju: tur-IZMU!

I konačno nam je krenulo! Marketing u turizmu radi kod nas punom parom. Guramo se na sajmovima turizma po svijetu, baš kao što se turisti guraju po Stradunu.

Neka svi vide kako je lijepa naša- lijepa. A filozofija marketinga u turizmu prilično je jednostavna. Treba samo uvjeriti ljude kako cura nije samo lijepa, nego je puna i drugih osobina koje je čine još privlačnijom, ali i …dostupnijom! Da, puno boljom prilikom nego to je to neka druga cura koja se zove Grčka, Turska, Tunis, Malta…

Još samo da se konačno donese i taj STRATEŠKI PLAN TURIZMA! Vrijeme je da požurimo jer godine idu, a s njima „Prolazi sve“… kao što kaže stari šlager.

što je zapravo marketing u turizmu

Teorija nam kaže kako TURIZAM spada u aktivnosti temeljene na slobodnom vremenu. U tom je smislu i marketing u turizmu dio šire djelatnosti koju nazivamo marketing slobodnog vremena.

Bojimo se doduše kako ova definicija, kao i mnoge druge u današnje vrijeme nije posve-točna!

Da je, bila bi to super vijest za one koji danas imaju najviše slobodnog vremena, a to su oni koji su-nezaposleni! Sve ih je više i prema onoj prvoj definiciji došlo bi do procvata turizma u svijetu, pa shodno tome i u Hrvatskoj. Zamislimo tek koje bismo prihode od turizma ostvarivali da je ta definicija točna.

Zapravo mislimo kako i „ostatak“ definicije ne pokazuje pravu prirodu turizma.

Turzam se prakticira od strane ljudi koji su spremni, voljni i žele promijeniti na neki, uglavnom kraći period vremena, stalno mjesto boravka, ustaljene navike, ne doći na svoje radno mjesto u tom periodu… Ali ta osoba koja se sprema u „turizam“ nikako to ne smatra slobodnim vremenom! Ona barem ne želi da joj se dogodi-ništa! Ona želi da im to „turističko“ vrijeme bude vrlo „neslobodno“. Žele da budu cijelo vrijeme nečim iznenađeni, oduševljeni…

Ono što žele možda je najbolje opisati kao ono nešto kada ste u društvu nove, prelijepe žene. Želite toliko toga, uzbuđeni ste, zadivljeni, ne znate šta reći, šta učiniti, kako se ponašati. Osjećate se vrlo ispunjeno. Osjećate se i boljim i ljepšim nego inače. Jer ako vas je takva ljepotica primila u svoje društvo, mora biti da ste i vi ipak nešto posebno.

To je vjerojatno i razlog zbog čega se turisti tako rado i često fotografiraju pored ljepota koje su posjetili. Time pokazuju kako su tu/te ljepote/ljepotice i-osvojili. Usred te ljepote i oni ispadnu, ako ne već ljepši, a ono kao osvajači.

Zato vrijeme je da prestanemo misliti o turistima kao onima koji imaju sslobodno vrijeme, nego kao na ljude koji nam dolaze u svoje pravo vrijeme koje žele ispuniti onim nečim posebnim, uzbudljivim, čarobnim. Dosta im je cjelogodišnjeg slobodnog vremena/od bilo kakvih uzbuđenja/ koje žive u svojim mjestima stanovanja i rada.

Zato krenimo marketinški pripremiti teren našim budućim turistima, teren na kojem ih čeka-ispunjeno vrijeme!